光緒二年子正月二九日御在番様招請之時自分考帳 / List of cooking materials for the Banquet on 29th January, Koucho 2

タイトルヨミ
コウショ 2ネン ネ ショウガツ 29ニチ ゴザイバンサマ ショウセイ ノ トキ ジブン カンガエ チョウ
Romanaized title
Kōsho 2nen ne shōgatsu 29niti gozaibansama shōsei no toki jibun kangae chō
解説

編著者:宮良殿内,包丁人,か?光緒2(1876)年。12.6cm×38cm。6丁。序文・奥書:無し。保存状態:不良。宮良殿内に勤める包丁(料理人)による在番接待の折りの覚え書きのようである。饗応料理の献立構成および各料理に必要な材料と分量の見積りを記している。御本膳,二の膳 に始まり,御引肴,鉢肴,後菓子の類まで材料と分量について詳細に記述しているが,調理法に関しては書かれてない。

Description

This seems to be the notes of a cook who worked at Miyara dounchi for the reception of Zaibans (Government officials from mainland Okinawa.) The contents included the banquet menu itself and the estimated quantities of different ingredients for each dish. Although there were detailed notes on the quantity of ingredients for the mains,various side dishes, and desserts, those recipes were not recorded.

言語
Language
日本語 / Japanese
年代
Date

1876

キーワード
Keywords
【その他】

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『光緒二年子正月二九日御在番様招請之時自分考帳』宮良殿内文庫MI106(琉球大学附属図書館所蔵), https://doi.org/10.24564/mi10601