新製料理 いも百珍 全一冊 / New Cuisine, 100 Sweet Potato Delicacies, Complete Book

タイトルヨミ
シンセイリョウリ イモヒャクチン ゼン 1サツ
解説

珍古楼主人著・雲太郎編
天明癸卯(1783)年刊行。近世期に広まった、いわゆる「百珍物」の一つ。様々ないもの食し方・料理の方法について紹介した書である。浪叢隠士巨瓢による題(漢文)、雲太郎による「甘藷集説」「凡例」と続き、「甘藷百珍目録」ではいもを奇品(一〜六三)・尋常品(六四〜八四)・妙品(八五〜一二二)・絶品(一一三〜一六三)とランク付けし、各種の甘藷料理の方法を紹介している。詳しい解説については、「国立国会図書館デジタルコレクション」の項を参照のこと。

Description

Written by Shujin Chinkorō, edited by Kumotarō, and published in 1783. This material is one of the so-called books of “one hundred delicacies” which was popular during Japan’s early modern period. It introduces various ways of eating and cooking sweet potatoes. It begins with a brief statement (in Chinese) by Rōsōinshikyohyō, followed by a commentary on sweet potatoes and explanatory notes written by Untarō. A variety of sweet potatoes and their cooking methods are introduced and divided into the following categories: kihin or rare potatoes (no. 1-63), jinjōhin or common potatoes (no. 64-84), myōhin or odd potatoes (no. 85-122) and zeppin or delectable potatoes (no. 113-163). Refer to the National Diet Library Digital Collections for a more detailed description.

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Statement of Responsibility
珍古楼主人[著]
雲太郎[編]
年代
Date

1783

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『新製料理 いも百珍 全一冊』その他OT025(琉球大学附属図書館所蔵), https://shimuchi.lib.u-ryukyu.ac.jp/collection/other/ot02501