沖縄県水産一斑 / An outline of Okinawa Prefecture's marine industry

Romanaized title
Okinawa-ken suisan ippan
解説

写本。大正元(1912)年11月成立。内題に「大正元年十一月整理」とある。「緒言」以下は県水産技師の大村八十八(おおむら・やそはち)の執筆である。ただし大村は明治45(1912)年1月24日付で東京府小笠原島庁技師に転任しており、前述の「整理」は別の人物によるものと思われる。本史料の作成経緯は不明である。叙述の内容は、日露戦後の日本水産業の発展を背景に、県下の水産業も発達してゆく要因が十分にあることを説明する性格のものとなっている。目次は以下の通りである。①地勢、②潮流及潮汐、③沿革、④漁業制度並奨励施設、⑤漁民、⑥漁船、⑦漁具及保存法、⑧漁村ノ状態、⑨重要水産生物、⑩海中プランクトン及小動物、⑪主要漁業状態及水産製造業、⑫食塩。特徴として、多様な観点からの記述のあることが挙げられる。明治期の県下水産業を知るに非常に有益な史料である。なお、別の写本を底本として『沖縄県農林水産行政史』第17巻に全文の掲載がある。(2015年8月4日更新)

Description

A copy. On the cover page is a note "compiled in November, 1912." Written by Ōmura Yasohachi, a prefecture fishery engineer, except the aforementioned note and first few pages since Ōmura was already transferred to Ogasawara Branch, Tokyo on January 24, 1912. How it was made is unknown. The content has the character of a proposition that given how the fishing industry in Japan had been developing since Russo-Japanese War, there was every reason to believe that the fishing industry in Okinawa Prefecture could develop likewise. It consists of: 1) geographical features, 2) sea currents and tides, 3) the history and development of fisheries in Okinawa, 4) fishery system and facilities, 5) fishermen, 6) fishing vessels, 7) fishing tackle and storage, 8) situation in fishing villages, 9) important fishery products, 10) undersea plankton and small animals, 11) situation of principal fishery industry and fishery processing industry, 12) salt. Characterized by descriptions from various angles, this is one of the most useful materials for understanding the fishery industry in Okinawa Prefecture during the Meiji period. The entire text of this book is also included in Okinawa Nōrin Suisan Gyōseishi (but the base text of this book is different).(Updated on December 10, 2015)

責任表示
Statement of Responsibility
大村八十八
言語
Language
日本語 / Japanese
年代
Date

1912[成立][写]

キーワード
Keywords
ハワイ大学マノア校図書館管理番号 : HW668(2)

引用の際には以下の情報を参考にご利用ください。 / When citing materials, please use the following information as a reference.

『沖縄県水産一斑』阪巻・宝玲文庫(ハワイ大学所蔵)HW668, https://shimuchi.lib.u-ryukyu.ac.jp/collection/sakamaki/hw66802