御膳本草 / Edible plants of Ryūkyū

Romanaized title
Gyozen honzō
解説

渡嘉敷通寛著。尚灝29(1832)年に首里王府へ上梓された。琉球で唯一の食物本草学の本で王の食卓に供する食材の薬効、食い合わせを記している。当時の本草学を知ることができる。本書は写本で書写年代不明。タイトルは「ごぜんほんぞう」と読むこともできる。(2018年4月18日更新)

Description

Written by Tokashiki Tsūkan. It was offered to Shuri Ōfu in 1828. This was the only book of the study for esculent fauna and flora, published in Ryukyu, it contains that a beneficial effect and a combination of foods which was served to the king's table. It shows us the botany of that period. This book is a manuscript and its completed year is unknown. The title can be read as "Gozen honzō" too. (Updated on November 4, 2022)

責任表示
Statement of Responsibility
渡嘉敷通寛
言語
Language
日本語 / Japanese
年代
Date

1832

キーワード
Keywords
ハワイ大学マノア校図書館管理番号 : HW736

引用の際には以下の情報を参考にご利用ください。 / When citing materials, please use the following information as a reference.

『御膳本草』阪巻・宝玲文庫(ハワイ大学所蔵)HW736, https://shimuchi.lib.u-ryukyu.ac.jp/collection/sakamaki/hw736